
Rosn¹ d³ugi unieruchomionych hoteli i restauracji. O jedn¹ trzeci¹ do niemal 280 mln z³ wzros³o niesp³acone zad³u¿enie ca³ego segmentu HoReCa obejmuj¹cego zarówno obiekty hotelowe, jak i firmy cateringowe i restauracje – poda³ w pi¹tek Krajowy Rejestr D³ugów Biuro Informacji Gospodarczej (KRD).
W najgorszej sytuacji s¹ ma³e firmy i osoby prowadz¹ce jednoosobow¹ dzia³alnoœæ gospodarcza, które jeszcze przed pojawieniem siê koronawirusa mia³y problemy finansowe, a które pandemia mocno pog³êbi³a. Tylko w jej czasie wartoœæ niesp³aconych zobowi¹zañ w rejestrach KRD pog³êbi³a siê o przesz³o 58,4 mln z³.
- W grudniu firmy gastronomiczne mog³y liczyæ chocia¿by na œwi¹teczne zamówienia. Jednak pocz¹tek nowego roku nie przyniós³ wiêkszej poprawy. Ferie w³aœnie siê skoñczy³y, wiêc hotele i pensjonaty straci³y szansê na zarobek – stwierdza Adam £¹cki, prezes KRD. Ostrzega, ¿e przynajmniej czêœæ obostrzeñ mo¿e jeszcze obowi¹zywaæ przez d³u¿szy czas.
Firmy hotelarskie i gastronomiczne musz¹ oddaæ 102 mln z³ bankom, a 73 mln firmom windykacyjnym funduszom sekurytyzacyjnym. Ok. 15,5 mln z³ maj¹ do odzyskania dostawcy z bran¿y spo¿ywczej, 12,6 mln z³ – firmy leasingowe. Œrednia kwota zad³u¿enia zg³oszona do KRD wzros³a z 20 tys. z³ do 27 tys. z³. £¹czna liczba zobowi¹zañ bran¿y zwiêkszy³a siê w ubieg³ym roku o blisko jedn¹ dziesi¹t¹.
Tymczasem niektóre firmy – w³aœnie z uwagi na pandemiê – zdo³a³y nawet poprawiæ wyniki dzia³alnoœci. Tak jest z niektórymi segmentami cateringu: okazuje siê, ¿e w 2020 r. liczba zamówionych paczek z cateringiem dietetycznym (tzw. dieta pude³kowa) zwiêkszy³a siê rok do roku o 30 proc. do blisko 100 tys. - W miarê wzrostu popularnoœci diety pude³kowej czy cateringu dietetycznego czêœæ firm z obs³ugi eventów i uroczystoœci przerzuci³a siê na ten model dostarczania posi³ków. Podobnie przedsiêbiorstwa, które zaopatrywa³y biura – mówi Andrzej Kulik, ekspert Rzetelnej Firmy.
Jednak bran¿a HoReCa jako ca³oœæ znajduje siê w op³akanej sytuacji. Zw³aszcza hotele: w 92 proc. hoteli lutowe rezerwacje nie przekraczaj¹ jednej dziesi¹tej oferowanych miejsc. Prawie po³owa nie ma ¿adnych zg³oszeñ. Podobnie ma byæ w marcu. Z badania Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego wynika, ¿e 84 proc. ankietowanych hoteli ma lub bêdzie mia³o w najbli¿szym czasie trudnoœci z utrzymaniem p³ynnoœci finansowej. 84 proc. hoteli nie przewiduje zysku z dzia³alnoœci operacyjnej wczeœniej ni¿ na koniec przysz³ego roku.
W ocenie hotelarzy, ubieg³y rok by³ dla bran¿y najgorszym w ostatnim æwieræwieczu. Ponad po³owa (55 proc.) hoteli odnotowa³a œredni¹ frekwencjê na poziomie poni¿ej 30 proc., a wiêc poni¿ej progu rentownoœci. Tylko jedna pi¹ta mia³a ob³o¿enie powy¿ej 40 proc. Przesz³o po³owa odnotowa³a spadek liczby sprzedanych noclegów o wiêcej ni¿ 50 proc. W dodatku sytuacja stale siê pogarsza.