G³ówny Inspektor Sanitarny wyda³ ostrze¿enie publiczne ws. francuskich kie³bas sprzedawanych w sieci sklepów E. Leclarc. Produkty mog¹ byæ zanieczyszczone pa³eczkami Salmonella.
- G³ówny Inspektor Sanitarny zosta³ poinformowany poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej ¿ywnoœci i paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmê France Salaisons wycofaniu z obrotu i od konsumentów produktów wskazanych poni¿ej ze wzglêdu na mo¿liw¹ obecnoœæ bakterii Salmonella - czytamy w komunikacie.
Chodzi o dwa rodzaje kie³bas marki SAINT-AZAY: SAUCISSE SECHE DROITE w opakowaniach 250 g, o numerze identyfikacyjnym: 3564700012246 oraz SAUCISSE SECHE COURBE w opakowaniach 300 g, o numerze identyfikacyjnym: 3564700012253. Zakwestionowane produkty nosz¹ datê spo¿ycia do 08/12/2020 w³¹cznie.
GIS podaje, ¿e dystrybutor SCAWAR Sp. z o.o. wszcz¹³ procedurê wycofywania produktów ze sklepów E. Leclerc. Proces ten jest monitorowany przez organy Pañstwowej Inspekcji Sanitarnej. Ponadto na terenie sklepów E. Leclerc zosta³a umieszona informacja dotycz¹ca mo¿liwoœci zwrotu kwestionowanych produktów.
Inspektorat ostrzega przed spo¿yciem zakwestionowanych produktów. Spo¿ycie ¿ywnoœci zanieczyszczonej pa³eczkami Salmonella mo¿e wywo³aæ zatrucie pokarmowe.
W przypadku wyst¹pienia objawów choroby po spo¿yciu produktów objêtych komunikatem GIS radzi, by skontaktowaæ siê z lekarzem.